0

Téli vezetési tanácsok, vezetéstechnikai tippek és videó

Téli vezetési tanácsok, vezetéstechnikai tippek és videó

Téli gumi, nyugalom, és óvatosság! Így tudnánk nagyon egyszerűen összefoglalni a „Téli vezetési tanácsok kezdőknek” című, képzeletbeli oktatóanyagot. Bár a valóság lényegesen összetettebb annál, minthogy megoldjuk a téli gumi felhelyezésével, és egy kiadós, megnyugtató légzésgyakorlattal a téli útviszonyokra való felkészülést, kiindulásnak mégis megfelel. Nézzük akkor részletesebben, hogy melyek azok a tényezők, amelyekre javasolt odafigyelni, és valóban ilyen fontos-e a téli gumi használata.

Biztonság mindenek felett

A téli vezetés esetén, még a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a biztonság fontosságának kiemelésére , hiszen a gépkocsi is nagyobb igénybevételnek van kitéve szélsőségesebb időjárási körülmények között, és a sofőr vezetési készségei is komolyabb próba elé vannak állítva, mint egy napfényes nyári délutánon történő sétakocsikázás esetén. Nagyon fontos, hogy az autó műszaki állapota kifogástalan legyen, amikor útnak indulunk, hiszen nem csak egy esetleges baleset jelenthet problémát, vagy a nagy hó miatti elakadás, de hasonlóan kellemetlenül érinthet az is minket, ha műszaki hiba miatt vagyunk kénytelenek egy fagyos téli éjszakát az autóban, vagy az út mellett gyalogolva tölteni.

Téli gumi, a szükséges rossz

Mivel Magyarországon még nem kötelező, mi is csak ajánlani tudjuk, hogy a hideg évszakot ne próbáljuk átvészelni a nyári napsütésre tervezett, télen felkeményedő nyári gumival. A téli gumiabroncsokat télre tervezték, és ennek megfelelően a hidegben, nedves fagyott úton is lényegesen jobb tapadással rendelkeznek, mint a nyári társaik. Vigyázzon rá, hogy ne az olcsóság legyen az első szempont, amikor gumit választ, mert később sokkal rosszabb lesz belátni, olcsó húsnak, híg a leve.

További tennivalók

Töltsük fel a fagyállót, a motorhoz megfelelő fagyálló folyadékkal. ellenőrizzük az akkumulátor állapotát, töltöttségét. Ellenőrizzük a fékeket. Készüljünk fel egy esetleges műszaki hibára. Legyen nálunk mindig elemlámpa, takaró vagy hálózsák, homok, só, jégkaparó. Ellenőrizzük a fűtést és a jégtelenítőt. Mindenképpen téli szélvédő folyadékot használjunk, mert a nyári ráfagy az ablakra. ellenőrizzük a világítást.

Vezetési tanácsok

Számoljunk hosszabb menetidővel. Duplázzuk meg a követési távolságot a biztonságos megállás érdekében. Kerülje a hirtelen fékezést, vagy a kapkodós, hirtelen kormánymozdulatokat. Elindulásnál fokozatosan gyorsítson, megcsúszás esetén váltson magasabb sebességfokozatra. Haladjon egyenletesen, ne a kanyarban, hanem a kanyar előtt lassítson.

Videó

Iktatva: Autó - Motor

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011