0

Szúrós kedvenceink: a kaktuszok

Szúrós kedvenceink: a kaktuszok

Sokan vagyunk úgy vele, hogy miután első kaktuszunkat megkaptuk, vagy beszereztük, egyszerűen nem tudunk leállni a különleges növényfajta gyűjtésével, és könnyen lehet, hogy a lakás minden helyisége zsúfolásig lesz egy idő után e növényekkel. A tévhit ellenére azonban – miszerint igénytelen növény, locsolni sem nagyon kell – igenis érdemes odafigyelni rájuk, hiszen optimális növekedést és egészséges megjelenést csak akkor tapasztalhatunk, ha a kaktuszok egyéni igényeinek megfelelően gondozzuk azokat.

Miként minden élőlénynek, így ezeknek is megvan a maguk bioritmusa, mely során másként kell állnunk az öntözéshez. Alapvetően elmondható, hogy a kaktuszok napfényes helyen érzik a legjobban magukat, legyen szó akár a nyári növekedési fázisról, vagy a teleltetésről.

A beszerzés utáni első dolgunk természetesen a kaktuszok átültetése kell, hogy legyen, hiszen a virágkereskedésekben sokszor sajnos csak egész apró cserepet kapunk hozzájuk, amely semmiképpen nem alkalmas a kaktuszok növekedésére, fejlődésére. Egyébként nem érdemes évente átültetgetni, egyes nézetek szerint akár négy évet is kibírnak, ha minőségi földbe tesszük őket, főleg, hogy elég rosszul viselik az ültetés okozta klímaváltozást.

S mi a helyzet az öntözéssel? A nyári időszakban kint tartott kaktuszok jóval több vizet igényelnek, mint benti társaik, de így is érdemes akár kétnaponta locsolni őket, hiszen ez az időszak számít a növekedési fázisnak nálunk. A téli hónapok alatt elméletileg ki kell szárítanunk őket, de némi locsolás egy-két hetente, vagy egy kis vízpermet semmiképpen sem fog ártani nekik.

Iktatva: Kert

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011