0

Mit tud a Microsoft Hyper-V Server 2019 virtuális szerver? 2500/2909

Mit tud a Microsoft Hyper-V Server 2019 virtuális szerver? 2500/2909

A Microsoft a napokban tette ingyenesen elérhetővé a Hyper-V 2019 ingyenes virtuális szerver szolgáltatását. A Viridian, vagy Hyper-V egy olyan szoftver, amely képes virtuális szervert futtatni 32 és 64 bites architektúrán egyaránt.

Az első kiadása még a Windows 8 mellett jelent meg és leváltotta a Windows Virtual PC-t – amely még Win NT környezet alatti hardver virtualizációs alkalmazásként létezett. A Windows Server 2008-tól egészen Windows Server 2012-ig változtatás nélkül volt elérhető.

A Windows Hyper-V alapvetően ingyenes alkalmazás, de ez a verziója csak parancssorral működtethető, de így is teljes körűen konfigurálhatóvá teszi a szervereket

A CLI interface-es verzió megkönnyíti a konfigurációk használatát, de aki úgy érzi, hogy eléggé ért hozzá vagy bátor, az ingyenes verzióval is csodákat képes művelni. Legjobb tulajdonsága, hogy támogatja a Távoli Asztal Kapcsolatot (RDP) és nem csak az SSH kapcsolatokat.

A Host operációs rendszert viszont csak a hálózatról lehet konfigurálni a Microsoft Management Console-lal vagy a System Center Virtual Machine Manager nevezetű alkalmazással. Ezek sokkal egyszerűbb, könnyen konfigurálható megoldást nyújtanak a beállításokhoz. De természetesen a PoweShell kedvelői is megtalálják a számításaikat.

Aki viszont profikra akarja bízni a szervere üzemeltetését, forduljon bizalommal a Servergardenhez, a szerverüzemeltetés szakértőjéhez!

A Hyper-V úgy működik a szerver gépeken, hogy a virtuális gép (VM) egy különálló partícióként van jelen a merevlemezen

Ez a partíció teljesen izolálja a Virtuális Gépet és ebben az izolált partícióban működik a vendég operációs rendszer. Szükségeltetik legalább egy fő partíció, amelyben a hypervisor gép, azaz a virtualizációs szoftver működik.

A gyermek partíciók nem férnek hozzá közvetlenül a fizikai processzorokhoz, és ezek a partíciók egy hypercall API nevezetű szolgáltatással lesznek létrehozva, továbbá ezek azok a partíciók, amelyek kiszolgálják magát a Hyper-V-t.

A gyermek partíciókon futó VM-ek erőforrásai teljes egészében a beállítástól függően használják ki a szerver gép teljes erőforrásának meghatározott százalékát és maximum a processzorok alhálózatához férhetnek hozzá.

Minden, a hypervior gép és a gyermek partíciók közötti kommunikáció a VMBus-obn keresztül történik. Ez lehetővé teszi, hogy ne legyen közvetlen kommunikáció a virtuális gép és a hardware erőforrások között, továbbá a VMBus menedzseli az adattovábbítási kéréseket és akár a virtuális gépek között is képes kommunikálni.

A 2019-es verzió immáron megnövekedett védelemmel rendelkezik, amely kiterjed a Linux-os gépekre is és ezen felül képes hálózatokat is titkosítani. Kapott egy Dynamic Virtual Machine MultiQueue szolgáltatást, sokkal dinamikusabban osztja ki a logikai memóriát, nagyban növekedett a virtualizált gépek teljesítménye.

És persze: továbbra is ingyenes.

Iktatva: Elekronika

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011