0

Mire jó a mulcsozás?

Mire jó a mulcsozás?

A mulcs szó jelentésével már általános iskolában megismerkedhetünk, de egészen más értelmet nyer a dolog akkor, ha saját kertünk kialakítása és karbantartása a cél. A talajtakarásra használt anyag számos előnnyel bír, és akár mezőgazdasági méretekben is kihasználhatóak ezek. A szakáruházakban elérhető mulcs fajták horror összegekbe kerülnek, de a kerti zöldhulladékból akár saját magad is előállíthatod a szükséges mennyiséget. A mulcsozáshoz persze az sem árt, ha rendelkezel egy kalapácsos mulcsozóval.

A talajtakarásra sokan kifejezetten esztétikai céllal gondolnak, pedig ennél jóval többet kaphatunk a mulcs használatával történő lefedéstől. Ha csak egyszerűen a földbe ültetett növényekre öntöd a vizet, akkor annak 80%-a könnyedén elpárolog, főleg a napjainkban tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények között. Ellenben a mulcs lehetővé teszi, hogy a párolgás mértéke jelentősen csökkenjen, tehát a talaj jobban, hosszabb ideig megtartja a nedvességet.

Fontos tudnod, hogy a talaj mulcsozása a talajlazítás érdekében is kiemelt jelentőséggel bír. A mulcsozáshoz használt anyagok lehetővé teszik, hogy a nedvesség a gyökerekhez lejusson, és ott ténylegesen hasznosuljon. Nem csak ezért érdemes azonban a különféle mulcsok mellett letenni a voksot. Akár talajtakaró fólia nélkül is meggátolják a gyomok előtörését, hiszen segítségével nem jut megfelelő fénymennyiséghez a talaj, így az abban levő gyomnövények magvai nem tudnak kifejlődni. Talán felesleges is említeni, hogy a gyomlálás fáradalmait így könnyedén magad mögött tudhatod. A gyomok egyébként elszívják a nedvességet és a tápanyagokat a kedvelt növényektől, így ha esélyt sem adsz az előzőeknek, úgy a talaj minden áldását a virágok, haszonnövények kapják.

A talajtakaróként használt mulcs gondoskodik arról, hogy a növények ne legyenek sárosak, így a gombás megbetegedéseknek is elejét veheted gazdálkodóként. A fenyőkéreg, a szalma, a komposzt egyaránt remek választásnak bizonyulnak mulcs gyanánt, ráadásul lebomlás után értékes tápanyagokkal látják el a földet. Ha nagyban gondolkodsz, akkor érdemes ehhez a megfelelő gépeket is beszerezned, amelyekkel jelentős alapterületen elvégezheted a mulcsozás feladatát. Természetesen a ház körül is hasznos a mulcs alkalmazása, a talaj egészsége, a növények fejlődése és persze esztétikai okok miatt.

Iktatva: Kert

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011