0

Mi az a glutén és mit érdemes róla tudni?

Mi az a glutén és mit érdemes róla tudni?

glutén búzában és más hasonló gabonafélékben előforduló természetes fehérje. Ezen felül azokban az élelmiszerekben is, amelyek olyan gabonaféléből készülnek, amelyek eleve tartalmazzák a glutént. Néhány példa: búza tönkölybúza, rozs, árpa, aszalt tönköly, kamut, tritikálé, zab. Zabnál előfordul, hogy gluténmentes minősítést kap. A búzakeményítő, a liszt, a zsemlemorzsa, a müzlik, a péksütemények és még sok más élelmiszer is tartalmaz glutént. Az élelmiszerek előállítása során a kötőanyagokon keresztül az élelmiszerekbe bekerülhet a glutén. Liszt feldolgozásnál kedvező technológiai és fiziológiai tulajdonságokat biztosít az élelmiszereknek. A jelentéktelen tápértékkel bíró glutén a ragacsos tésztát biztosítja és felel azért, hogy a tészta megfelelően rugalmas legyen. A kenyerek és a különféle péksütemények pontosan ettől olyan ropogósak.

Gluténintolerancia örökletes is lehet, de az immunrendszer, az étrend valamint a fertőzések is befolyásolhatják kialakulását. Összesen három betegséget szoktak megkülönböztetni, ez a glutén- és búzaérzékenység, a lisztérzékenység és a búza allergia. Mindegyik betegség más tünetet produkál. Általában hasmenés, fejfájás, hasi fájdalmak a leggyakrabban előforduló panaszok és tünetek. Az előbbiekben említetteken felül nem ritka az ízületi és az izomfájdalom. Nem érdemes otthon eldönteni, hogy vajon melyik betegség állhat fent, ezt érdemes szakorvossal diagnosztizáltatni. Az intoleranciák 3 típusát szokták megkülönböztetni. Mindegyikben közös, hogy ha gluténmentes diétára fogjuk magunkat, akkor a tünetek javulni fognak.

Süteményekben, tésztafélékben, kenyérfélékben fordul elő leggyakrabban a glutén, de mint már említettük számtalan más élelmiszer is tartalmazhatja akár nyomokban is. Látszólag nagyon sok élelmiszer tűnhet glutén mentesnek, valójában azonban ez nem így van, és sokszor bizony ott van ezekben is a glutén. Mivel a glutént gyakran alkalmazzák az élelmiszerek feldolgozása során, így bárhol megbújhat úgy, hogy mi azt nem is gondolnánk. A Schär pékség segít abban, hogy ezeket az élelmiszereket közelebbről is megismerjük. A pékség webáruházában ezen felül számtalan alapanyagot meg tudunk vásárolni, amelyek segítségével igazi gluténmentes étrendet alakíthatunk ki.

 

Iktatva: Egészség - Szépség

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011