0

Mi alapján válasszunk vonalkódolvasót?

Mi alapján válasszunk vonalkódolvasót?

A vonalkódokat az 1900as évek végétől használják a különböző ágazatokban, legyen szó akár egy egyszerű kisboltról vagy egy nagy szállítmányozási cégről. Azóta széles körben elterjedt és sokat fejlődött ez a technológia, éppen ezért ma már számos különböző megoldás létezik a cégek számára. Megkértük az egyik legnagyobb magyarországi vonalkódtechnikai cég, az Ident kft szakértőit, segítsenek olvasóinknak a döntéshozatalban.

Mielőtt kiválasztjuk a vállalkozásunknak megfelelő vonalkódolvasót a következő szempontokat érdemes megvizsgálnunk.

Az olvasás módja és az olvasandó vonalkódok

Az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen típusú kódokat szeretnénk szkennelni. Kétféle vonalkódot különböztethetünk meg egymástól. Az 1D kódok a jól ismert fekete és fehér vonalakból álló képek, alattuk egy számsorral. Ezek általában egy fajta szöveges adat tárolására alkalmasak. Ennél összetettebb technológiát képviselnek a 2D vonalkódok, amikkel akár hyperlinkeket, képeket és többféle információt is kódolhatunk. A két különböző típushoz különböző olvasókra lesz szükségünk.

Lézeres olvasók

A lézeres olvasók a legismertebbek, amik egy vörös lézer segítségével olvassák be a vonalkódokat. A fekete és fehér felületről visszaverődő fényt képesek dekódolni szöveges adattá. Ezek a készülékek általában a legköltséghatékonyabbak, viszont csak az 1D-s vonalkódok olvasására alkalmasak.

CCD szkennerek

Ezek a típusú olvasók szintén az 1D-s kódok olvasására alkalmasak, azonban nem lézeres hanem kamera elven működnek. Nagy előnyük, hogy könnyebben olvassák be a sérült vagy gyűrődött vonalkódokat is.

2D olvasók

Ezek a szkennerek már nem csak egy vonalban képesek érzékelni a vonalkódokat, hanem nagyobb felületen is. Ezért alkalmasak lesznek a 2D vonalkódok olvasására is. Ezek is kamerával működnek és a fejlett felismerő rendszereknek köszönhetően képesek bármilyen irányból és jóval nagyobb sebességgel és hatásfokkal leolvasni a kódokat. Bár borsosabb áruk van, mint a lineáris olvasóknak, viszont sokkal többrétű felhasználást tesznek lehetővé.

Kézi vagy beépített olvasót válasszunk?

Attól függően, hogy milyen feladatokat fog ellátni az olvasó választhatunk kézi vagy kevésbé mobilis megoldások közül. A legelterjedtebbek a hagyományos kézi szkennerek, amik rugalmas felhasználhatóságot és könnyű kezelést biztosítanak. A rögzített olvasók lehetnek egyszerű álló készülékek vagy akár pultba építhető megoldások is a kasszasorokra. A legösszetettebb gépek a mobil kompjúterek, ahol az adatbázist kezelő számítógép és az olvasó is egyetlen eszközben található meg. Ezeknél nem szükséges külön számítógéppel való összeköttetés, így sokkal gyorsabb és gördülékenyebb munkát tesznek lehetővé bonyolultabb feladatok esetén is.

Hogyan oldjuk meg a csatlakozást?

A vonalkódolvasókat csatlakoztatnunk kell egy számítógéphez, ami feldolgozza a beolvasott adatokat. Erre vezetékes vagy vezeték nélküli megoldásokat alkalmazhatunk. Manapság már az utóbbiak is elérhető áron kaphatóak. Ezek főként Bluetooth technológiát használnak és akár nagyobb távolságok lefedésére is alkalmasak.

Vegyük figyelembe a munkakörnyezetet

A készülékek élettartamát nagyban befolyásolja a felhasználási környezet is. Ha poros, nedves helyen használjuk a készüléket vagy többször fog leesni, ütődni, akkor mindenképp érdemes a strapabíróbb modellek között keresgélnünk.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes alaposan átgondolnunk, hogy milyen feladatokra akarjuk majd használni a szkennert. Egy sarki kisboltba bőven elég lehet egy vezetékes kézi olvasó, egy sok vásárlót kiszolgáló kasszasoron már jobban járunk egy pultba építhető megoldással, míg egy nagy raktárban vagy veszélyesebb környezetben már érdemes lehet egy ütés- és porálló mobil-számítógépben gondolkozni.

Iktatva: Elekronika

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011