0

Magánnyugdíjpénztár taglétszám 2013

Magánnyugdíjpénztár taglétszám 2013

A magánnyugdíjpénztári tagok 2011. januárjának végéig nyilatkozhattak arról, hogy maradnak-e nyugdíjpénztáruknál, s amennyiben ez nem történik meg, úgy az állami rendszerbe történő átkerülésről volt szó. A 2011-es évben elfogadott jogszabályok is arra vonatkozó előírásokat tartalmaznak, miszerint a szándékaikról nem nyilatkozók, valamint a megszűnő pénztárak volt tagjai is az államhoz kerültek. Nyilvánvaló tény ugyanis, hogy egyre több magánnyugdíjpénztár szűnik meg a megfelelő anyagi háttér hiányában – írja a magánnyugdíjpénztár.hu.

A 2011-ig kielégítően működő magánnyugdíjpénztári szektorban akkoriban nagy pénzek, és számos tag jelenléte volt tapasztalható. Ez azonban változásnak indult a jogszabályi környezet változása miatt is. Az akkoriban hárommillió tagnál is több személy nyugdíja majd háromezer milliárd forintot tett ki. Mindez azonban drasztikus csökkenésnek indult, és az idei év első negyedévében már 68 ezernél is kevesebben maradtak meg a még meglévő pénztáraknál, és összesen 183 milliárdnyi vagyonról beszélhetünk az első negyedévet tekintve.

A pénztárak helyzetét csak tovább súlyosbítja, hogy az elszámolható költségeket a korábbi 4,5 százalék helyett 0,9 százalékban állapították meg, valamint a vagyonkezelési díj sem lehet több 0,2 százaléknál ( bár ezt némileg magasabban tervezték megállapítani ).

Mindezek következtében nem meglepő, hogy egyre veszteségesebbek lettek a magánnyugdíjpénztárak, tagjaik elpártoltak tőlük, és a finanszírozási gondokat leginkább a megszűnés követte. Fontos tudni, hogy megszűnőben levő pénztár tagjainak harminc napuk van másik kasszát választani, s ha ezt nem teszik meg, akkor automatikusan az állami rendszerbe csatlakoztatják be őket.

Iktatva: Pénzügyi

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011