0

Lakáspiaci helyzet 2013

Lakáspiaci helyzet 2013

A márciusban megrendezett Lakásvásár alkalmával a szakemberek véleménye egyezett abban, hogy a hazai lakáspiaci helyzet 2013-ban mélyponton van. Tény, hogy a januártól bővített állami kamattámogatási rendszer mindenképpen pozitív hatással lesz az ingatlanvásárlás iránt érdeklődőkben kialakult véleményre, de ennél jóval többre lenne szükség ahhoz, hogy a keresleti oldalon ismét megjelenjen a bizalom.

Mind a kiadott építési engedélyek számát, mind a felépült ingatlanokat illetően csökkenő tendencia mutatkozik a 2011-es évhez képest. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb érdeklődés a körülbelül 8-10 milliós társasházi lakások, és panelek iránt mutatkozik, de a lakáspiaci helyzet 2013-as alakulására tökéletes példa az, hogy vidéki ingatlanok esetében a vételár sokszor még az ötmilliót sem éri el.

A legtöbben azért nem mernek belevágni a lakáshitelezés folyamatába, mert a jelen gazdasági helyzetben attól tartanak, elveszítik munkájukat, és így nem tudnak majd eleget tenni a törlesztő részletekkel rájuk váró kötelezettségeknek. A hitelezésbe vetett bizalom helyreálltához sokak szerint pedig kevés egy jól kialakított állami kamattámogatási rendszer.

Bár tény, hogy az energetikai szempontból megfelelően kialakított házak magasabb értéket képviselnek, de a lakáspiaci helyzet 2013-as évben tapasztalt eddigi alakulását illetően a keresleti oldalon inkább a felújításra szoruló, és ezzel egyidejűleg még olcsóbb ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés. Vásárolni mindenképpen megéri napjainkban, ugyanis minden eddiginél alacsonyabb árak várják az otthonteremtésen gondolkodókat.

Iktatva: Ingatlan

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011