0

Hogyan írjunk jó önéletrajzot – tippek és trükkök

Hogyan írjunk jó önéletrajzot – tippek és trükkök

A munkakeresés és elhelyezkedés nehéz terület. Ha megtaláltuk az elképzeléseinknek megfelelő álláslehetőséget, akkor az első lépés az önéletrajz (CV) elkészítése, hiszen a leendő munkahelyünk vezetői, esetleg HR-es kollégái ezt látják meg először, az önéletrajz, a mi névjegyünk. Ezért fontos, hogy jó önéletrajzot írjunk.

Néhány tipp és trükk, hogyan írjunk jó önéletrajzot:

Az elmúlt években az amerikai, azaz a blokkokban tagolt, időrendi sorrendben visszafelé haladó önéletrajzok váltak általánosan elfogadottá. Olyan önéletrajzot írj, amely tartalmazza a tanulmányi és munkatapasztalataidat, nyelvtudásodat, számítógépes ismereteidet, rendelkezel-e jogosítvánnyal, illetve élő elérhetőségeidnek is szerepelni kell rajta. Fontos, hogy valós és pontos adatokat adjunk meg, és a munkatapasztalatnál, illetve a tanulmányi előmenetelnél legfelülre kerüljenek a legfrissebbek. Ha több diplománk, szakmánk van, akkor az adott állás betöltéséhez szükségeset hangsúlyozzuk, az azon a területen szerzett tapasztalatokat domborítsuk ki. Figyelni kell arra is, hogy a pályázatban kért kritériumok meglétét igazoló adatok szerepeljenek az önéletrajzban.
A fizetési igényeket ne tüntessük fel a CV-ben, illetve ne csatoljunk bizonyítvány másolatokat sem hozzá, illetve sose kézzel készítsük el az önéletrajzot, csak akkor, ha az álláshirdetésben ezeket külön kérik.
A tartalom mellett fontos a küllem is. A jó önéletrajz tömör, mégis informatív, fontos a szöveg megfelelő tagolása, a kiemelések vezetik az olvasó szemét.
A jó önéletrajzon a név kiemelt helyen van általában a jó minőségű portréfotó, mellett és az elérhetőségi adatok felett. Legyen minden információ pontokba szedve, vázlatos formában. Még tapasztalt munkavállalók esetében sem szabad, hogy a terjedelme meghaladni a két oldalt.
A jó önéletrajz végén a dátum mindig aktualizálva van, tehát nem egy régi anyagot juttatunk el az állást kínáló céghez, hanem újat. Illetve fontos, hogy írjuk is alá az elkészített CV-t.

Iktatva: Állás - Munka

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011