0

Ha elázik a telefon…

 

Manapság minden léptünket a modern technológia kíséri, és amihez évekkel ezelőtt még több szobányi hely kellett, ma már egyszerűen elfér a zsebünkben. Ennek hála, ma már mondhatjuk, hogy ezek a készülékek nélkülözhetetlenek lettek a mindennapokban – a kapcsolattartásban, a munkában, a tájékozódásban, azaz gyakorlatilag mindenben segítségünkre vannak az okostelefonok, és ha valamiért meg kell tőle válnunk, az bizony okozhat kellemetlen helyzeteket.

Végtelenül bosszantó lehet, ha baleset éri a készülékünket – különösen akkor, ha saját hibánkból történik, hiszen figyelmetlenség, óvatlanság miatt már számos telefon került telefonbontóba, vagy végezte a fiók mélyén. Akkor azonban, ha víz éri a telefont, még lehet kiút a balesetből – akár még „tünetmentessé” is tehetjük szeretett készülékünket.

Miután felfedeztük a bajt, minél előbb szedjük szét a telefont: távolítsuk el hátoldalt, vegyük ki az akkumulátort, és ha tudjuk, a védőfóliát is húzzuk le a kijelzőről. Ezután langyos levegővel, természetesen ne közvetlen közelről fújjunk rá langyos levegőt hajszárítóval, és ha van rá lehetőség, hagyjuk egy ideig (kb. fél napig) olyan helyen, ahol van némi légmozgás. Ügyeljünk rá, hogy közvetlen és erős napfénynek ekkor se tegyük ki az eszközt – bármilyen logikusnak is tűnhet, ezzel többet ártunk, mint használunk a telefonnak. Olyan érzékeny alkatrészei vannak, ami könnyen hibásodnak meg véglegesen a nagy meleg hatására, ezeket gyakran cserélni sem lehet.

Sokan csak mosolyognak majd a következő trükkön, de működik – tényleg. Tegyünk kb. fél-egy kiló rizst egy ételhordó dobozba, és a telefont szétszedett állapotban rakjuk bele, hogy a rizs teljesen elfedje a készüléket. Hagyjuk benne egy teljes napig, majd próbálkozzunk a bekapcsolással – lehet, hogy a kijelzőn marad némi nyomi a beázásnak, de az szinte biztos, hogy a telefon működni fog. Pár hét elteltével azonban nagy esély van rá, hogy a kijelző is teljesen kiszárad.

Ha nem is végleges, addig átmeneti megoldást nyújthat ez a trükk, amíg beszerzünk egy új telefont – a vételi szerződést azonban ne felejtsük el alaposan átnézni, az is lehet, hogy ázás esetén a szolgáltató is kínál valamilyen lehetőséget.

Iktatva: Elekronika

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011