0

Erzsébet-utalvány, az új juttatási rendszer

Erzsébet-utalvány, az új juttatási rendszer

Az idei év jogszabályi változásainak köszönhetően az Erzsébet-utalvány is helyet kapott a béren kívüli juttatások között. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő utalvány a társadalmi szolidaritás teljesebb körű megvalósításának indokával jött létre, s válik egyre több helyen elfogadhatóvá. A mind a munkaadók, mind a munkavállalók szempontjából előnyös lehetőséggel egyre többen élnek, s válnak elfogadóhelyekké. A legnagyobb áruházláncokban már most is fizethetünk ezzel, s ezek köre a közeljövőben egyre bővülni fog.

A kormány arra a döntésre jutott, hogy az Erzsébet-kártya célhoz kötött felhasználásának jobb megvalósítása érdekében már júliustól egyes szociális segélyek ilyen formában történnek majd kifizetésre. Többek között a civil szervezetek tiltakozásainak köszönhetően is a gyes és a családi pótlék egyelőre nem tartoznak ehhez a körhöz.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény ezek után kötelezően Erzsébet-utalvány formájában kerül majd kifizetésre, ám a rendszeres szociális segély egy részének ilyen formájú megfizetéséről az önkormányzatok dönthetnek. A vélemények eltérőek a jogi szabályozásról, és annak esetleges diszkriminatív jellegéről. Tény azonban, hogy már az utazási csekk esetében sem volt minden esetben megvalósítható a célhoz kötött felhasználásnak a megvalósulása.

Azok a szociálisan rászorulók azonban, akik az eddigiek során is olyan céllal használták fel a kapott segélyeket, amelyre azok valóban szolgálnak, az Erzsébet-utalvány segítségével is meg tudják majd ugyanezt valósítani. Az utalvány rendszere még kidolgozás alatt, de tény, hogy egyre több helyen fizethetünk majd ezzel a jövőben.

Iktatva: Pénzügyi

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011