0

Diákhitel: kedvezményes hitel lehetőség diákoknak

Diákhitel: kedvezményes hitel lehetőség diákoknak

A felsőoktatás területén tapasztalható megemelkedett költségek, a diploma megszerzésével együtt járó időbeli kötöttségek, valamint az esélyegyenlőség megvalósítása hívta életre a diákhitel intézményrendszerét. Eltérően más hiteltípusoktól, hitelbírálatról nem beszélhetünk. Egyetlen feltétele a felsőoktatási intézményben való aktív féléves hallgatói jogviszony.

A diákhitel konstrukciót kedvező feltételei és törlesztési lehetősége miatt hallgatók ezrei igénylik évről évre, hogy megkönnyítsék ezzel a felmerülő költségeik finanszírozását. Sok diáknak ez az egyetlen lehetősége, hogy a költségtérítéses szakképzés által rájuk rótt terheknek eleget tudjanak tenni.

Mivel a felhasználói körből egyetlen felsőoktatásban részt vevő sincs kizárva, így természetesen előfordulhat, hogy nem a megfelelő célra kerül felhasználásra egyes esetekben, viszont tény, hogy legtöbben mindennapi költségeik, lakhatásuk és tanulmányaik finanszírozása érdekében igénylik a diákhitelt.

A rendszer már jó néhány éve működik, az igénylés benyújtását követően félévkezdéskor a Diákhitel Központ Zrt. ellenőrzi a felsőoktatási intézményeknél, hogy ügyfeleik aktív félévre jelentkeztek-e be, majd ezután automatikusan megtörténik a hitel bankszámlára utalása. Más hitelekkel ellentétben a tanulmányok befejeztével aktuálissá váló törlesztés kizárólag a központ részére történő átutalással lehetséges.

Akár igényléskor, akár törlesztés alkalmával érdemes a határidőkre figyelni, ami ugyanis a hitelfelvevők számára komoly buktatót jelenthet, az a hat havi hátralékos törlesztő részlet esetében felmondásra kerülő szerződés, és a felvett hitelösszeg egy összegű kifizetési kötelezettsége. Felelősségteljes hitelfelvétellel, leendő kötelezettségeink megfontolt átgondolásával elkerülhető, hogy már diákhitelünkkel kapcsolatban belekerüljünk az adósságcsapdába.

Iktatva: Hitel

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011