0

Hogyan zajlik a cserepeslemez felszerelése?

Hogyan zajlik a cserepeslemez felszerelése?

A cserepeslemezek előnyeit csak akkor élvezhetjük igazán, ha a szállítás, a tárolás és a felszerelés is szakszerűen történik. Mielőtt házilag esnél neki a telepítésnek, érdemes lehet néhány szempontot megismerni, hogy a munka végül kifogástalan legyen, és akár több tíz éven keresztül ne is legyen gondod a tetőre. Ezzel pénzt és energiát takaríthatsz meg!

Mik az első lépések a cserepeslemez felszerelésénél?

Új tetőd kiválasztásakor az első lépés, hogy pontos méreteket adj meg a gyártónak, így nem keletkezik felesleges hulladék a felszerelés során. Válassz olyan anyagot, amelyik minden igényednek megfelel, színben és tartósságban is elnyeri a tetszésed, valamint passzol az épülethez és a környezetéhez.

Miután lerendelted a választott cserepeslemezt, fontos, hogy a szállítás is szakszerűen történjen. Ez több szempontból is elengedhetetlen. Az egyik, hogy ha sérülés keletkezik valamelyik lemezen a szállítás alatt, akkor a gyártó visszavonhatja a garanciát. A másik, hogy ha a lemez deformálódik, vagy karcolás keletkezik rajta, akkor nem biztos, hogy ugyanolyan jól fogja ellátni a feladatát a tetőszerkezeten, mint sérülésmentes formájában. Ha bármely lemez megsérül a szállítás következtében, azonnal javítani kell a kárt a szerelési útmutatóban leírtak szerint.

A cserepeslemez felszerelése

A cserepeslemez felszerelése gyakorlatilag megegyezik a trapézlemez vagy a hullámlemez felrakásával. Csavarokkal rögzítjük, egymástól mintegy 35-40 centire az impregnált falécekre. A léceket ellenlécekre kell erősíteni, melyek az alattuk lévő tetőfóliát is rögzítik a szarufához. Az építmény a fa mellett acélból is készülhet.

A tetőfólia rögzítése különösen a tetőablakok és a kémények nyílásainál lehet kényes művelet, így erre nagy figyelmet kell fordítani. Az eresz mentén kell rögzíteni a fóliát, amit két féleképpen tehetsz meg:

  • vagy az ereszcsatornához rögzíted azt, így a lecsapódások az ereszcsatornába tudna folyni,
  • vagy az ereszcsatorna alá, ahol bár a lecsapódások befolynak a tetőfólia alá, de a jég nem zárja el a ventillációs rést.

A páraszigetelő fólia csatlakozásait öntapadó ragasztószalaggal tudod rögzíteni.

Hogyan vágd a cserepeslemezt?

Elektromos vibrációs ollóval, löketollóval, lemezvágóval, vagy kézi vágóollóval lehet a leghatékonyabban vágni a cserepeslemezt. Kerüld az olyan eszközök használatát, melyek munka közben hőt termelnek. Ilyenek például a flex vagy a sarokcsiszoló. A tetőn járni-kelni csakis puha talpú cipőben ajánlott, másként akár végzetes kimenetelű is lehet a munkavégzés!

A lemez szerelési alapját az eresz vonalához kell igazítani, erre merőlegesen kell rögzíteni a lemezdarabokat. A lemezek rögzítését önfúró csavarokkal tudod kivitelezni. Az egyes elemeket jobbról balra haladva tedd a helyükre.

Akkor lehet igazán tartós a tetőfedés egy gazdasági épületen, ha megfelelő ventilláció uralkodik az épületben, ugyanis ezekben gyakran agresszív környezeti hatásokkal kell felvennie a harcot a tetőnek.

Mit tehetsz azért, hogy minél tovább tartson a cserepeslemezből készült tető?

A cserepeslemez-tető karbantartása nem igényel különösebb szakértelmet. Amire viszont érdemes odafigyelni, az az, hogy a leveleket és az ipari port időként eltávolítsd róla, így még sokáig élvezheted a strapabíró és költséghatékony cserepeslemezből készült tetőt.

Iktatva: Építkezés, Ingatlan

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011