0

Az orchidea gondozása

Az orchidea gondozása

Sokak kedvenc növényének számít, és gyakran választják ajándékba, ám sajnos tény, hogy az orchidea gondozása odafigyelést, türelmet, és némi ismeretet igényel. Mielőtt a frissen kapott növényt azonnal virágföldbe ültetné, hasznos tudnia, hogy gyökerei abban gyorsan megfulladnak. Az orchideának speciális talajra van szüksége, mely állhat például fenyőkéregből. A virágüzletekben beszerezhet speciálisan e növények számára kevert talajtípusokat, melyekben elegendő levegőhöz jutnak a gyökerek.

Az orchidea gondozása természetesen nem áll meg itt, hiszen az öntözés és a páratartalom tekintetében is speciális igényei vannak a trópusokról származó növénynek. Eredeti élőhelyén a fák tetején él, így az esővíz a megszokott számára. A kemény víz akár tönkre is teheti, vagy megállíthatja fejlődését, érdemes tehát esővizet gyűjteni számára, vagy legalább hagyni leülepedni a részecskéket a csapvízből, és azzal öntözni. Javasolt a permetezés is, de kizárólag a levelek tekintetében.

Ha az orchidea gondozása nem megfelelő, azt gyorsan megsínyli a növény, és levelei kókadni kezdenek. További problémát okozhatnak a kis fekete csigák, melyek a gyökerekkel táplálkoznak. Tőlük a legkönnyebben úgy szabadulhat meg, ha vízbe állítja a cserepet, s a nedvesség hatására a kis élősködők feljönnek majd a cserép szélére.

Nyáron minden második, télen elegendő minden harmadik-negyedik öntözés alkalmával tápoldatot használni. S hogy milyen gyakran igényli a vizet az orchidea? Hetente egyszer, maximum kétszer elég öntözni, ügyelve arra, hogy mindig felülről történjen ez.

Iktatva: Kert

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011