0

A melltartó története

A melltartó története

Napjainkban egyetlen hölgy ruhatárából sem hiányozhatnak a kosaras, vagy anélküli, szebbnél-szebb csipkecsodák, azok a melltartók, melyekre a kényelmi funkciók mellett csábítási szerep is jut. Sokáig a fűzőkre hárult a keblek tartásának, és eltakarásának szerepe, a melltartó története csupán 1913-ban kezdődött, és Mary Phelps Jakob nevéhez fűződik. A nő nem találta estélyi ruhájához megfelelőnek a fűzőt, így azért, hogy kebleit ne láttassa, két zsebkendő és egy szalag segítségével megalkotta azt a ruhadarabot – akkor ideiglenesen a bál idejére – amely a későbbi melltartók kialakításának alapját képezte.

Az akkoriban fűzőket gyártó cégnek adta el később szabadalmának gyártási jogait, melynek köszönhetően a Warner Brothers Corset Company minden korábbinál nagyobb haszonra tett szert a következő évtizedekben.

A melltartó története során azért is örvendett ekkora népszerűségnek, mert a nők közül sokan rendkívül kényelmetlennek tartották a fűzőt, s ezt mintegy praktikusabbra, és kevésbé szorítóra cserélve az öltözködés is szabadabbá vált. Míg a melltartó története arról tanúskodik az 1920-as években, hogy minél inkább eltakarja a kebleket, és a testhez szorítsa azokat, addig 1928-ban megalkották az első kosaras darabokat, melyek már egyértelműen igyekeztek felhívni a figyelmet a nőiességre.

1959 az új fordulópont, amikor is Lycrával olyan kényelmes mikroszálas, elasztikus darabokat kezdtek gyártani, melyek ma is megtalálhatóak az üzletekben – természetesen igazodva a minőségi fejlesztésekhez, a trendekhez, és a hölgyek igényeihez.

Iktatva: Egészség - Szépség

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011