0

A legrégebbi kínai munkagép gyártó

A legrégebbi kínai munkagép gyártó

Ezúttal Kína egyik legrégebbi – mind a mai napig üzemelő – munkagépgyártó vállalatát, a LiuGong cégcsoportot mutatjuk be. A LiuGong munkagépek 1958 óta állnak az építőipar szolgálatában. A gyártónak sikerült lencsevégre kapnia egy 1968-ban gyártott homlokrakodót, mely mind a mai napig üzemel.

A központi kormányzat szülte azt a döntést, mely alapján a LiuGong cég 1966-ban megkezdte a speciális földmunkagépek egyik válfajának, a homlokrakodóknak a gyártását. Az első ilyen jellegű berendezés a Z435-ös típusszámot viselte. Kanala az akkori mértékkel hatalmasnak számító 1,7 m3 térfogatú volt. A munkagépet egy négyhengeres, 135 lóerős motor hajtotta.

Ebből a szériából, a Z435-ös LiuGongból sikerült egy mai napig működő példányt találnunk. A vénséges munkagép ütött-kopott ugyan, de a ráruházott feladatot probléma nélkül elvégzi. Legyen szó kövek pakolásáról vagy bontási munkálatokról, az erős szerkezet fiatalos vehemenciával lódul neki a munkának. Teteje hiányzik – pusztán egy vászon díszeleg a fémből összeeszkábált keretre kifeszítve – és teste is rozsdamart, de egy földmunkagép esetében ezek a jellemzők nem mérvadóak.

A Z435-ös homlokrakodó után 1971-ben a LiuGong kifejlesztette az akkori mércével mérten ultramodernek számító Z450-es típust. A földmunkagép egy hathengeres, 220 lóerős motorral került összeszerelésre. Kevesen tudják, de 2011-ben a LiuGong a csúcsra ért. Ebben az évben a kínai gyártó állította elő a legtöbb homlokrakodót. Ezzel a szegmens világpiaci vezetőjévé vált.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt a LiuGong munkagépek magyarországi forgalmazója, a Best Machinery Kft.

Iktatva: Építkezés

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011