1

A lefolyó dugulás megszüntetése

A lefolyó dugulás megszüntetése

A fürdőszobában, konyhában és toalettben előforduló dugulások sok bosszúságot képesek okozni, s akár teljesen használhatatlanná is tehetik az érintett szanitereket. A lefolyó dugulás megszüntetése azonban nem csak szakember segítségével lehetséges, hanem számos házilagos módszer is létezik arra, hogy a makacs problémáktól megszabaduljunk. Lássuk most, mi a teendő abban az esetben, ha nem folyik le a víz, és szeretnénk olcsón, gyorsan a dolgok végére járni!

Legtöbben elsőként a pumpáért nyúlunk, vagy bevetjük a boltok polcain sorakozó duguláselhárító folyadékok egyikét a cél érdekében. Válassza bármelyik terméket is, a használat során semmiképpen ne feledkezzen meg a gumikesztyű használatáról, és még a nagyobb hatékonyság érdekében se keverjen többféle vegyi anyagot, ugyanis egészségre veszélyes gázok szabadulhatnak fel!

A szifon szétszerelését csak a konyha, vagy a mosdó esetében javasoljuk, de a kádnál tapasztalt dugulás alkalmával ne kísérletezzen ezzel, hiszen oda szakértelem is szükséges lehet! A lefolyó dugulás megszüntetése során fontos belátnia, hogy van, amikor csak szakember munkája segíthet!

Természetesen vannak olyan, minden háztartásban megtalálható alapanyagok, amelyek olcsóak, és mégis hatékonyak lehetnek, ha probléma adódik a lefolyókkal. Az ecetet szódabikarbónával, vagy sütőporral keverve remek duguláselhárító elegy készíthető, de a bórax, vagy a trisó is bevethető annak érdekében, hogy a rendszer újra átjárható legyen. Döntsön bármelyik mellett is, ha többszöri próbálkozása sem vezet eredményre, akkor javasolt profit kihívni!

Iktatva: Otthon

Egy hozzászólás "A lefolyó dugulás megszüntetése"

 1. Csongrádi László szerint:

  Duguláselhárítás házilag

  A duguláselhárítás házilag is kivitelezhető, néhány tanácsot adunk Önnek.

  Mosogató és mosdó duguláselhárítása házilag: Mindenek előtt győződjünk meg a szifon átjárhatóságáról! Ha egyszer már szétszedtük, tisztítsuk meg és szereljük össze a tömítésekre vigyázva. Ha ez nem oldotta meg a problémát, akkor második lépésként alkalmazzunk egy kevés lefolyó tisztítószert. Éjszakára öntsünk a mosogatóba illetve mosdóba belőle és hagyjuk állni reggelig, majd egy nagy lábas forró vízzel öblítsük ki az adott csövet. A makacsabb dugulásokhoz használjunk egy pohárnyi trisót és reggel öblítsük ki a csőből.
  Kád és zuhanytálca duguláselhárítási praktikák: Elsőként tisztítsuk meg a lefolyó nyílását a hajtól és a szöszmöszöktől. Aztán öntsünk némi lefolyó tisztítószert egy éjszakára a lefolyóba, majd másnap reggel jó forró vízzel öblítsük ki azt. Az ilyen dugulások esetén használhatunk vízsugarazást is. Úgy, hogy a zuhanyfej lecsavarozása utána a hajlékony tusolócsövet használjuk erre a célra. Kád esetén fogjuk be a túlfolyóját úgy, hogy ott ne tudjon a levegő távozni, ezáltal meg tudjuk növelni a fellépő nyomást. Figyelem! A lefolyót semmiképpen se szedje szét, mert sokkal nagyobb baj lehet belőle!
  Padlóösszefolyó duguláselhárítás házilag: A padlóösszefolyónál is használhatjuk a fentiekben leírt lefolyótisztító és forró vizes módszert. És amennyiben padlóösszefolyónknak van műanyag bűzelzáró könyöke vagy tisztító dugója és ez könnyen eltávolítható, akkor alkalmazhatunk vízsugaras módszert is, abban az esetben, ha elér odáig a tusolócsöve.
  WC csésze duguláselhárítása házilag: Amennyiben sejtjük, hogy valami beleesett a WC-be, akkor bizony érdemes kikotorni, ha el tudjuk érni valahogyan. Sajnos a WC esetén nem tudjuk használni a lefolyótisztító + forró vizes módszert a csésze fizikai kialakítása miatt, de a “jó hír”, hogy most elővehetjük a klasszikus duguláselhárító eszközt a WC pumpát. A módszer a következő: Első lépésben engedjük teli vízzel a csészét és utána helyezzük be a lefolyó részbe a pumpát. Ezután mozgassuk a punpát le és fel úgy, hogy a gumiharanggal előidézzünk egy vízmozgást a dugulás irányába. Ügyeljünk arra, hogy a mozgatás során ne akadjon fel a harang, azaz mindig legyen meg a mozgása.
  Duguláselhárítás házilag Duguláselhárítás házilag

  Pár további jó tanács: A boltokban kapható vegyszerekkel legyünk körültekintőek. Ugyanis több különböző összetételű lefolyó tisztítószer használata teljesen kiszámíthatatlan lehet és még az is előfordulhat, hogy még nagyobb dugulást okoznak. Továbbá a különböző vegyi anyagok összekeveredve az emberi szervezetre káros gázok képződését is okozhatják. Minden esetben, ha bármilyen vegyi anyagot használunk a duguláselhárításhoz, oldjuk meg a megfelelő szellőztetést.

  Duguláselhárítás házilag – gyakori problémák

  A közhiedelemmel ellentétben a mosogatók eldugulását legtöbbször a túlzott mosogatószer illetve egyéb tisztítószerek használása és a lefolyórendszer szerkezeti hibája okozhatja és nem az olaj, a zsiradék és az ételmaradékok. Nagyszüleinktől hallottuk, hogy a sütőpor és az ecet illetve a szódabikarbóna és ecet (2 evőkanál szódabikarbóna és 1 deci ecet) kombinációja is hatásos lehet kisebb lefolyó dugulás esetében.

  A lefolyótisztító szerek általában sűrű gél állagúak vagy kristályos szerkezetűek. Közös jellemzőjük, hogy erősen maró hatásúak, így használatuknál fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne lélegezzük be őket és hogy a bőrünkkel se érintkezzenek. Ezek a szerek minimum negyedóra elteltével hatnak, de az is lehetséges, hogy egy egész éjszaka is szükséges lehet ahhoz, hogy hassanak. Feltétlenül azt ajánljuk, hogy a hatásuk kifejtése utána bő forró vizes öblítést alkalmazzanak.

  Arra is figyeljünk oda, hogy ha az esetlegesen kiöntött szennyvíz ellephetett elektromos eszközöket például elektromos elosztót, akkor munka előtt áramtalanítsuk a területet.

  A következő duguláselhárító szereket ajánljuk a házi duguláselhárításhoz: Brilliance, Peridox és Szi-Ti. Felhívjuk a figyelmét, hogy a különböző vegyi anyagok használata esetén használat előtt mindenképpen olvassuk el tüzetesen a használati utasítását az adott szernek a balesetek elkerülése érdekében.

  Duguláselhárítás azonnal Duguláselhárítás azonnal

  Végezetül azt tudjuk elmondani önnek, hogy ha egy lefolyó dugulás a frissen elkészült rendszerekben jelentkezik a normál használat mellet, akkor sajnos szerkezeti problémáról lehet szó és az ilyen esetben a dugulást a lefolyó rendszerének a kijavításávval lehet megoldani. Azonban, ha a dugulás több 10 éves használat után jelentkezik, akkor minden esély megvan arra, hogy a dugulás a megszokott eljárásokkal elhárítató lesz.

  Ne feledje az aranyszabályt! Bőséges melegvizet használjon és kevesebb tisztítószert illetve tisztálkodó szert a dugulás megelőzése érdekében. De ha mégis bekövetkezik a dugulás a legjobb, amit tehet, hogy szakembert hív és nem várja meg amíg még nagyobbra gyűrűzik a probléma!

  Ha nem jár sikerrel a duguláselhárítás házilag, akkor hívjon minket bizalommal 20 293 44 00!

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011