0

A led világítás technológia

A led világítás technológia

Aki hallott már a led világításról, az biztosan tudja, hogy a hosszú élettartam és az egyszerű üzembe helyezés mellett ez a legenergiatakarékosabb világítási forma, mivel jelentősen kisebb fogyasztás mellett biztosít azonos fényerőt. Jól példázza ezt, hogy egy 25W-os izzót kiválthatunk egy 4W fogyasztású led izzóval, ami már havi szinten is jelentősen kevesebb villanyszámlát jelent.

A led lámpa – hosszú élettartamának köszönhetően – még kézzelfoghatóbb spórolást jelent, hiszen akár 30.000-50.000 órát is képes világítani fényerőcsökkenés nélkül. Természetesen ezek a tulajdonságok igazak a led szalagokra is. De mégis sokan panaszkodnak arra, hogy az ígéretek ellenére a megvásárolt ledszalag élettartama, sőt fényereje is kevesebb a vártnál. Vajon mi lehet ennek a problémának a hátterében? Felelőtlen ígérgetés, rossz minőség?

Természetesen fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk, ahol – például a kínai piacos árussal szemben – valóban érvényesíteni tudjuk a garanciát. Fontos, hogy ne csak az alacsony árra koncentráljunk ledszalag vásárlásakor, mivel azonos típusú ledszalagok teljesítményei, tulajdonságai között jelentős különbség lehet. A led világítási technológia folyamatosan fejlődik, így az egyes generációk között meghatározó különbség lehet, különösen a fényerő tekintetében.

Bár egyre több helyen vásárolhatunk 230V-os led szalagot, de mégis gyakoribb a 12V-os ledszalag, melynek működéséhez 12V-os tápegység szükséges. A megfelelő teljesítményű tápegység mellett fontos, hogy a ledszalagot 5 méterenként mindkét oldalról kössük be a tápegységbe. Így tudjuk biztosítani azt, hogy megfelelő feszültség legyen a led szalag teljes hosszában, ami garantálja az egyenletesen erős fényt és biztosítja a hosszú élettartamot. A ledszalag hőelvezető képessége jó, de ha napi szinten folyamatosan több mint 6 órát világít, akkor egy aluminimum profilba történő felragasztásával tovább növelhetjük ledszalagunk élettartamát.

Iktatva: Elekronika

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011