0

A jövő gépjárműve: a zöld elektromos autó

A jövő gépjárműve: a zöld elektromos autó

A zöld, környezetkímélő megoldások már jó ideje foglalkoztatják az autófejlesztőket. Energiaforrásaink korlátozott mennyisége és a fenntartható fejlődés egyre inkább népszerű gondolkodásmódja hívta életre az elektromos autókat, melyek tölthető akkumulátoraiknak köszönhetően általában egy éjszakán át tartó töltés után készen állnak a másnapi használatra.

Az elektromos autók általában kétüléses változatban kerülnek kivitelezésre, hiszen így jóval könnyebbek, kevesebb energiára van szükség üzemeltetésükhöz, és rendkívüli módon alkalmasak a városi közlekedésre. A környezetkímélő gépjármű pedig éppen a városban történő használat alkalmával igen praktikusnak minősül, ha csak a légszennyezettségre, vagy a lámpánál sorban álló autók bűzére gondolunk.

A kezdeti elektromos autó típusok körülbelül száz kilométeres táv megtételére voltak alkalmasak, mára ez a nikkel-fém hidrid, valamint a lítium ion akkumulátoroknak köszönhetően sokszorosára növekedett. Természetesen nem feledkezhetünk meg annak megemlítéséről, hogy e gépjárműtípusok beszerzési ára rendkívül magas, egy hagyományos autóénál körülbelül nyolcvan százalékkal drágább. Hosszú távon azonban mindenképpen megtérül a befektetés, hiszen a villamos energia ára töredéke az üzemanyagokénak. Egyetlen folyamatosan felmerülő költsége van, ez pedig az akkumulátor néhány évenkénti cseréje.

A vezetés élményét figyelembe véve hihetetlenül halk a jármű, ezzel az utazást és a vezetést is még kellemesebbé és komfortosabbá téve. Akinek pénztárcája engedi, már hazánkban is hozzájuthat az elektromos autókhoz, sőt, töltésére alkalmas töltőállomással is rendelkezünk már.

Iktatva: Autó - Motor

Írj most.

Küldés
Sulinova.hu – vásárlás előtti tájékoztató oldal
2011